29 Prosinac 2017

Liburnija dobiva 25 autobusa kojima će zaleđe povezati poput gradskog predgrađa

U Maloj vijećnici Grada Zadra potpisan je Okvirni ugovor o uslugama u javnom interesu i osiguranja javnog prijevoza na području gradova Zadra i Nina i šesnaest općina Zadarske županije.

Gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako će se projektom obniviti vozni park Liburnije, koja se odazvala pozivu Ministarstva mora, namijenjenom svim operatorima koji obavljaju javni prijevoz a u vlasništvu su lokalne samouprave, kako bi promet bio efikasniji i kvalitetniji.

- Iz EU fondova izdvojit će se 85 posto sredstava od ukupno 36 milijuna kuna, čime će se kupiti 25 modernuh autobusa, s najnovijim normama, prilagođenih invalidima... Sada Liburnija ima 80 autobusa, pa će za trećinu povećati vozni park, rekao je Dukić.

Martin Baričević, načelnik Jasenica koje se nalaze na rubnom dijelu županjje, istaknuo je kako je niz godina kod lokalnih dužnosnika inzistirao da se pojača broj linija jer javni prijevoz nije matematika, isplati li se nešto ili ne.

- Moramo djeci omogućiti da imaju siguran prijevoz do škola u županijskom središtu. Vjerujem sa je ovo početak bolje umreženog prijevoza u našoj županiji i Hrvatskoj, rekao je Baričević.

Kristijan Kapović rekao je kako su sredstva značajna. Uime svih općina sa sjeverozapada županije ističe veliko razumijevanje za Liburnijino poslovanje.

- Mi funkcioniramo praktički kao prigradsko naselje, nemamo se što buniti, a sada će naravno biti još ljepše voziti se.

Direktor Liburnije Edvin Šimunov zahvalan je svima koji su sudjelovali u projektu, posebno Zadar Novi koja je pomogla u prvim koracima ovog projekta.

- Studija isplativosti je bila ključna jer EU uvijek traži opravdanost ulaganja. Sretni smo što je projekt napokon realiziran, rekao je Šimunov, nakon čega su predstavnici općina potpisali i pečatirali sporazum.

Nakon potpisa ugovora slijedi aplikacija za povlačenje sredstava.

IZVOR: 057 info